DiscoverEU: ЕK предлага на младите хора 35 500 безплатни карти за пътуване

София, 16 април 2024 г.

DiscoverEU: Европейската комисия предлага на младите хора 35 500 безплатни карти за пътуване

Европейската комисия публикува нова покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която хиляди млади хора отново ще пътуват безплатно с влак в цяла Европа. Пролетният кръг за кандидатстване започна днес и ще приключи на 30 април в 12:00 ч.

На родените между 1 юли 2005 г. и 30 юни 2006 г. се предлагат общо 35 500 безплатни железопътни карти, за да опознаят многообразието на Европа. Младежите трябва да участват във викторина с пет въпроса за ЕС и един допълнителен въпрос на Европейския младежки портал. Успешните кандидати ще получат карта за пътуване в Европа до 30 дни в периода между 1 юли 2024 г. и 30 септември 2025 г.

Поканата е отворена за кандидати от ЕС и държави, асоциирани към програмата „Еразъм +“, включително Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция.

Притежателите на карти могат да планират свои собствени маршрути или да бъдат вдъхновени от съществуващите. Например те могат да открият маршрут, стартиран миналата година, който е съсредоточен върху градовете и местата, които правят Европейския съюз „красиво, устойчиво и приобщаващо“ в съответствие с принципите на Новия европейски Баухаус. Участниците могат също така да се възползват от културния маршрут DiscoverEU — инициатива на Европейската година на младежта (2022 г.), която съчетава различни културни дестинации, вкл. архитектура, музика, театър, мода и дизайн, да посетят европейските столици на културата, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, обектите със Знак за европейско наследство или местата носители на наградата  „Достъпен град“.

Повече информация ще намерите в документа тук.