ЕК откри производство срещу “Мета” по Законодателния акт за цифровите услуги

София, 30 април 2024 г.

ЕК  откри производство срещу “Мета” по Законодателния акт за цифровите услуги

Европейската комисия откри официално производство, за да прецени дали „Meta“, доставчикът на „Facebook“ и „Instagram“, е нарушила Законодателния акт за цифровите услуги.

Предполагаемите нарушения обхващат политиките и практиките на „Meta“, свързани със заблуждаваща реклама и политическо съдържание. Те се отнасят и до липсата на ефективен граждански дискурс в реално време на трета страна и инструмент за наблюдение на изборите преди вота за Европейски парламент.

Освен това Комисията подозира, че механизмът за сигнализиране за незаконно съдържание в услугите, както и механизмите за правна защита на ползвателите и за подаване на жалби не са в съответствие с изискванията на Законодателния акт за цифровите услуги и че има недостатъци в предоставянето на достъп на „Meta“ до публично достъпни данни на изследователите.

Откриването на производството се основава на предварителен анализ на доклада за оценка на риска, изпратен от „Meta“ през септември 2023 г., отговорите на „Meta“ на официалните искания за информация на Комисията (относно незаконното съдържание и дезинформацията, достъпа до данниабонамента за политика без реклами и генеративен ИИ), публично достъпните доклади и собствения анализ на Комисията.

Повече информация можете да намерите в съобщението за медиите.